Rusi kreditiraju Beogradski železnički čvor

Bez autora
Jun 02 2010

Predstavnici ruske delegacije u Beogradu dali načelnu saglasnost za 210 miliona evra za čvor i 260 miliona za prugu Valjevo-Loznica. Na tom spisku objekata koje smo mi predložili bila je i rekonstrukcija pruge Beograd-Bar. Polovinom sledeće godine trebalo bi da otpočnu radovi na svim objektima koji budu ugovoreni. Beogradski železnički čvor, pre svega, kao prioritet, prihvatljiv za rusku stranu za finansiranje i dogovoreno je da u narednom periodu ministarstva finansija, i rusko i srpsko, pregovaraju o uslovima kredita, a da "Ruska državna železnica" i "Železnica Srbije" rade na tehničkim parametrima ugovora, odnosno da Institut CIP uradi nedostajuće idejne projekte do kraja godine. Nakon toga usledilo bi ugovaranje konkretnih poslova, ukoliko se usaglase svi uslovi vezani za finansijski aranžman, a o detaljima razgovaraće ministarstva finansija u narednom periodu. Ukupna vrednost ruskog kredita koja nam stoji na raspolaganju je 800 miliona dolara. U naredna dva meseca će biti poznati okvirni elementi tog finansijskog aranžmana, do kraja godine će se intenzivno raditi na idejnim projektima, a nakon toga na glavnim projektima.

Rusi kreditiraju Beogradski železnički čvorPredstavnici ruske delegacije u Beogradu dali načelnu saglasnost za 210 miliona evra za čvor i 260 miliona za prugu Valjevo-Loznica.

"Na tom spisku objekata koje smo mi predložili bila je i rekonstrukcija pruge Beograd-Bar", rekao je generalni direktor "Železnice Srbije" Milovan Marković danas, posle potpisivanja protokola o uslovima ruskog kredita za "Železnicu Srbije" i nagovestio da bi polovinom sledeće godine trebalo da otpočnu radovi na svim objektima koji budu ugovoreni.

Beogradski železnički čvor, pre svega, kao prioritet, prihvatljiv za rusku stranu za finansiranje i dogovoreno je da u narednom periodu ministarstva finansija, i rusko i srpsko, pregovaraju o uslovima kredita, a da "Ruska državna železnica" i "Železnica Srbije" rade na tehničkim parametrima ugovora, odnosno da Institut CIP uradi nedostajuće idejne projekte do kraja godine, naveo je Marković.

Nakon toga usledilo bi ugovaranje konkretnih poslova, ukoliko se usaglase svi uslovi vezani za finansijski aranžman, a o detaljima razgovaraće ministarstva finansija u narednom periodu, dodao je on.

"Ukupna vrednost ruskog kredita koja nam stoji na raspolaganju je 800 miliona dolara", podsetio je Marković i izrazio oceckivanje da će u naredna dva meseca biti poznati okvirni elementi tog finansijskog aranžmana, do kraja godine će se intenzivno raditi na idejnim projektima, a nakon toga na glavnim projektima.

"Ako sve bude usaglašeno, preći ćemo na ugovaranje. Generalni izvođači će biti ruske kompanije iz Ruskih železnica, koje su referentne za izvođenje radova te vrste. Nakon izrade svih tih projekata biće definisano učešće srpskih kompanija u izvođenju radova", precizirao je Marković.

Na pitanje kada bi trebalo da počnu radovi, Marković je odgovorio da će izrada glavnih projekata biti završena do aprila sledeće godine, kao i paralelno ugovaranje i dogovaranje, tako da bi polovinom sledeće godine otpočeli radovi na svim objektima koji budu ugovoreni.

Ruski kredit od milijardu dolara načelno je dogovoren između predsednika Republike Borisa Tadića i Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, prilikom njegove zvanične posete Beogradu 20. oktobra 2009. godine.

Rusija je od te sume odobrila Srbiji kredit od 200 miliona dolara za pokrivanje deficita budžeta, a ostatak od 800 miliona je još predmet razgovora i u naceclu je namenjen za infrastrukturne projekte.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik